Pasen is ook opnieuw opbouwen


Net thuis van de Paasmis in ons klooster welke sinds twee jaar op initiatief van het Syrisch Orthodox Jongeren Platform georganiseerd wordt. De oude traditie herleeft en heeft hier en daar een moderner jasje aan. Het is voor sommigen misschien vreemd, raar of zelfs ongepast om voor de mis op zondagochtend het vasten te breken. Maar onze bisschop gaat voor en laat zien dat het kan. Immers, in het land van de voorouders was de viering van de heilige Eucharistie altijd midden in de nacht. Wat het SOJP heeft toegevoegd is een Nederlandse vertaling en hier en daar wat kleine aanpassingen om het beter te kunnen volgen.

Helaas is dit voor een deel van de gemeenschap een schending van de regels. Het is niet en zal nooit anders zijn: er zal altijd weerstand zijn tegen veranderingen in de kerk. Maar heel radicaal hoeft het roer ook niet om. En juist daar waar het schuurt zijn verbeteringen te behalen, en als je tot stil staan wordt gebracht, dan is het tijd voor reflectie.

Zoals de kerken van Urhoy (Edesa, nu sanliurfa) na te zijn verwoest in de vierde eeuw opnieuw zijn opgebouwd, en de Aramese christenen verder bouwden aan hun traditie, zo zullen er altijd tegenslagen zijn die we moeten overwinnen. In Sanliurfa worden sinds enkele decennia geen missen meer gehouden, maar hier en elders in de wereld wel.

Deze les haal ik uit deze Paasviering, onze traditie leeft maar heeft af en toe nieuw elan nodig. Ze is niet gebonden aan een tijd of plek. De kerk heeft veel veranderingen ondergaan, maar de kern is al bijna 2000 jaar hetzelfde, en die was ook afgelopen nacht enorm voelbaar.

Edo Brikho

Gezegend Paasfeest

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: