Stilte is krachtiger dan lawaai


Een gevolg van de bevrijding van Nederland is dat vele gemarginaliseerde en vervolgde mensen de afgelopen 70 jaar hun toevlucht hebben kunnen vinden in Nederland. De reden dat Nederland Nederland is ligt vast in symbolen zoals de vlag maar ook in onze collectieve herinnering aan de tijd dat Nederland niet vrij was. En iets goed herinneren dat gaat alleen als het echt stil is. Pas in stilte zie je de lucht bewegen en zie en hoor je door de stilte je eigen band met die herinnering. In mij zijn de woorden van een overlever van de genocide op Armeense, Aramese en Griekse christenen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse Rijk gegrift: “ik ben hier [in Frankrijk] omdat we vervolgd en vermoord zijn”.

Lawaaimakers zeggen op te komen voor anderen, op te komen voor groepen die te weinig erkenning krijgen of wiens leed te weinig herinnert wordt. Hou toch op! Al meer dan 100 jaar vechten we voor de erkenning van de Ottomaanse genocide. Dat doen wij ook hier in Nederland. Op verschillende plaatsen is het gelukt om monumenten op te richten en gedenkdagen te organiseren – in stilte en harmonie met de omgeving. We lobbyen ons suf, documenteren wat er nog te documenteren valt en geven de geschiedenis door. Hierdoor vergeten we nooit hoe het is om te leven in verdrukking en angst, hierdoor vergeten we nooit de vrijheid te waarderen die we hier in Nederland hebben.

Met lawaai kom je in het journaal, maar wordt je al weer overstemd door het lawaai in het nieuws van morgen. Mijn advies aan de lawaaimakers: als lawaai maken je doel is ga dan richting de kust en ga tekeer tegen de zee, die kan veel verbaal geweld hebben. Als je werkelijk de herinnering aan het slavernijverleden, de politionele acties of andere trieste gebeurtenissen in leven wilt houden: deel mee in ons nationale leed op 4 en 5 mei, deel mee in het leed in Azië op 15 augustus en herdenk het slavernijverleden op 1 juli. Zoek ook de Armeense en Aramese Nederlanders op 24 april op want hun boodschap is zeker relevant voor het Nederland van nu. Wie weet delen anderen dan ook mee in jouw leed. Organiseer je of steun de organisaties die dit mogelijk maken, doneer geld zodat ze monumenten in stand kunnen blijven houden, documentatie bij kunnen houden en de boodschap die in alle herdenkingen besloten ligt kunnen blijven uitdragen: ‘deel in ons leed, vier de vrijheid die we nu hebben’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: